Promocija konzumiranja cjelovitih žitarica

Federalni zavod za javno zdravstvo je preopoznao značaj konzumacije cjelovitih žitarica i njihov pozitivan uticaj na zdravlje. S tim u vezi su radili promociju ovakvog načina ishrane i konzumiranje cjelovitih žitarica u FBiH u nekim školama i obdaništma.

Kao završni dio projekta organizovali su okrugli sto sa namjerom da spoje proizvođače sa jedne strane, te predstavnike određenih institucija i udruženja u BiH. Ovakvo djelovanje ima za cilj podizanje svijesti o pozitivnom uticaju konzumiranja cjelovitih žitarica na zdravlje ljudi, s tim u vezi su prikazali podatke raznih istraživanja koji govore o smanjenju određenih bolesti usljed povećanja konzumacije cjelovitih žitarica u ishrani.

Cijeli projekat je odrađen u saradnji sa Danskom. Imaju namjeru napraviti oznaku ovakvih namirnica i proizvoda, i to jednu zajedničku za područje BiH, a onda sa druge strane pokušavaju napraviti uticaj na proizvođače da u svoje proizvode uključe što više cjelovitih žitarica, to jeste da rade izmjenu receptura za svoje proizvode. Posebna skupina koja im je bila polazna tačka promocije ovog projekta su djeca i omladina, te su zato promocije i krenuli raditi u obrazovnim institucijama i obdaništima.

Značaj ovakvih projekata i učešća nas kao udruženja. Kada je riječ o našem udruženju svi roditelji i djeca su svjedoci kako nam na porast glukoze u krvi utiče korištenje prerađenih žitarica a ako cjelovitih. Mi smo najbolji primjer kako je teško pokriti inzulinom obroke čiji su sastav isključivo prerađene žitarice. Pa su ovakve promocije i edukacije značajne i uvijek treba uzet učešće na njima.

Treba dizati svijest o tome da će glikemije sigurno biti bolje ako koristimo cjelovite žitarice u ishrani, što ima itekako značajan uticaj na zdravlje oboljelih. Naravno u udruženju imamo i osobe sa intolerancijom na gluten pa se u tom slučaju preporučuje korištenje bezglutenskih žitarica, ali opet cjelovitih.

Prezentaciji ovog projekta ispred UG Novi horizonti Tuzla, prisustvovala je Albina Memišević.

Previous Next

Štampa   E-mail